Cine suntem

Părinții Augustinienii Asumpţionişti sunt o congregație fondată în 1845 la Nîmes, în Franța, de părintele Emmanuel d’Alzon. Misiunea lor se conturează pe trei planuri: social, doctrinal şi ecumenic.

De ce Augustinieni şi de ce Asumpţionişti ? Augustinieni, deoarece student fiind la Roma, Emmanuel d’Alzon descoperă scrierile marelui teolog din antichitatea creştină, Augustin al Hiponei, 354-430. De accea a manifestat imediat dorinţa de a da noii sale Congregaţii ca regulă de viaţă Regula Sf. Augustin. Asumţionişti este denumirea care vine de la liceul în care a luat naşterea Congregaţia, „Collège de l’Assomption”.

Primele menţiuni despre dorinţa Asumpţioniştilor de a veni în România sunt atestate în documente chiar din timpul vieţii fondatorului. Pr. D’Alzon evoca ideea fondării unei comunităţi la Bucureşti cu secretarul domnitorului Alexandru Ioan Cuza în iulie 1862. Însă prima comunitate nu se va deschide decât în 1923 la Blaj.

Veritabil loc ecumenic unde se desfășoară nenumărate întâlniri și dezbateri pe teme istorice, patristice și de actualitate pentru a contribui la o mai bună cunoaștere între cei doi plămâni creștini, Orientul și Occidentul.

© 2017 Centrul Petru si Andrei