Omagiu adus Prof. Petre Ș. Nasturel

Centrul Sfintii Petru si Andrei a organizat pe 14 decembrie, 2012, un colocviu pe tema: „Prof. Petre Ș. Nasturel si contributia lui la studii de bizantinologie„. Colocviul la care au participat mai multe personalitati ale culturii romanesti, dar si Prof. emerit Benoit Gain, din Franta, care l-au cunoscut indeaproape sau datorita lucrarilor sale pe marele bizantinolog roman, a fost un semn de multumire pentru intreaga sa activitate academica si pentru donatia de carte facuta bibliotecii bizantine a Centrului Sfintii Petru si Andrei.

Document atașat : Gain-Nasturel

 

In complement, conținutul unei alte conferințe : „Contributia lui Petre S. Nasturel la istoria crestinismului antic” de Nelu Zugravu.

În 1958, Petre Ş. Năsturel mărturisea că avea intenţia de a scrie „un jour une «histoire des origines chrétiennes du peuple roumain»” (Une réminiscence roumaine de la messe latine à l’époque de la liturgie slave, Romanoslavica, 1, 1958, p. 198); proiectul nu a fost finalizat. Probleme pe care le-a abordat tangenţial sau le-a tratat în mod aparte în studiile sale – dovezi ale spiritului iscoditor şi critic şi ale cunoaşterii în filigram a diferitelor categorii de izvoare istorice (istoriografice, lingvistice, folclorice, arheologice etc.) şi ale onestităţii. Conferință susținută de către Nelu Zugravu.

Document atașat : Nasturel-Zugravu

 

Galerie imagini :