Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Efecte ale vizitei Papei Francisc în România

18 septembrie, 2019 - 19:00 - 20:30

Centrul Sfinții Petru și Andrei vă invită să participați la prima conferinţă din cadrul acestui nou an academic, având ca temă : „ Efecte ale vizitei Papei Francisc în România„.

Conferința va fi susţinută de Tudor PETCU (doctorand al Facultăţii de Filosofie, Universitatea din Bucureşti).

Vă așteptăm cu drag miercuri, 18 septembrie 2019, începând cu ora 19h00.

„Vizita Papei Francisc în România a reprezentat cu siguranță un eveniment de referință care a marcat istoria de lângă noi a țării noastre, mai cu seamă în plan spiritual.
Se poate spune că venirea Sanctității Sale pe meleagurile noastre încreştinate de Sfântul Apostol Andrei are drept semnificație principală mărturia unității în credință de care are atâta nevoie atât Orientul, cât şi Occidentul creştin. Nu este deloc întâmplător faptul că România este singura țară ortodoxă vizitată de doi Papi în 20 de ani, ambii catalogând-o drept „Grădină a Maicii Domnului”. Într-un fel, vizita Papei Francisc este o continuare a vizitei pe care Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a făcut-o în România în anul 1999, în sensul în care țara noastră a fost foarte bine valorificată de către Biserica Romano-Catolică în calitate de punct de întâlnire între Orient şi Occident. O întâlnire care de altfel a fost atât de frumos pusă în evidență în trecutul îndepărtat al creştinismului prin eforturile Sfinților Ieronim şi Ioan Cassian.
Având în vedere cele menționate mai sus, încercăm să surprindem în mod firesc efectele pe termen lung ale unei asemenea vizite papale în țara noastră, câteva dintre acestea fiind următoarele: evoluția decisivă a dialogului prolific între Biserica Ortodoxă şi Biserica Catolică, imaginea României în plan extern, dar mai ales importanța pe care statutul spiritual al țării noastre începe să o câştige în peisajul universal.
Cert este că Papa Francisc, asemenea Papei Ioan Paul al II-lea, a înțeles ce înseamnă cu adevărat România, mai ales ca urmare a gestului său nobil de a beatifica la Blaj cei şapte episcopi-martiri români ai Bisericii Greco-Catolice.
Pentru o mai clară prezentare şi înțelegere a efectelor vizitei Papei Francisc în România, conferința de față va încerca de asemenea să răspundă la următoarele trei întrebări ce pot fi considerate esențiale:

1.) Cum ar trebui înțeleasă vizita Papei Francisc în România din perspectiva intelectualității laice ortodoxe?;

2.) În ce măsură poate influența pe termen lung vizita Papei Francisc în România relațiile diplomatice dintre țara noastră şi Sfântul Scaun?

3.) În ce măsură poate fi decisivă vizita Papei Francisc în România pentru realizărea unității în credință despre care vorbea Papa Ioan Paul al II-lea în 1999?

În orice caz, dincolo de orice expunere ideatică referitor la această vizită pontificală în România, principalul efect la care ar trebui să aspirăm cu toții este concretizarea îndemnului Sfântului Părinte: „Să mergem împreună!”.

Detalii

Dată:
18 septembrie, 2019
Oră:
19:00 - 20:30

Loc de desfășurare

Organizator