Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Spre un nou ecumenism

2 decembrie, 2021 - 18:00 - 19:30

Centrul Sfinții Petru și Andrei din București vă invită să participați la următoarea conferință online susținută de către Pr.prof.dr. Tomáš Halík, având ca temă : „Spre un nou ecumenism” (Towards a New Ecumenism).

Expresie a iubirii creștine, ecumenismul reprezintă o formă de transcendență a sinelui, o datorie de a fi în momentul de față cu ceilalți și pentru ceilalți, o obligație de a depăși narcisismul colectiv al anumitor Biserici și religii. Dacă de-a lungul istoriei sale ecumenismul a cunoscut diferite etape astăzi trebuie să recunoaștem că acesta se aflăm în pragul unei noi etape.

Conferința va fi în limba engleză și va avea loc miercuri 8 decembrie 2021, ora 18h00, pe platforma Zoom.

Join Zoom Meeting : https://us02web.zoom.us/j/81957622533?pwd=anV6ZFNzc1BBd0dtb21CUU1wSnJiUT09

Meeting ID : 819 5762 2533

Passcode : 400692

Scurtă biografie :

Mons. Tomáš Halik este un preot romano-catolic ceh și unul dintre cei mai respectați intelectuali ai Republicii Cehe. În anul 2014 devine laureat al prestigiosului Premiu Templeton deoarece (conform explicației oficiale) : „a apărat dialogul dintre credincioși și atei și a contribuit la dezvoltarea libertății religioase în Cehoslovacia în perioada sa de « normalizare» (1968-1989)”.

S-a născut la Praga pe 1 iunie 1948. A absolvit studiile de sociologie, filozofie și psihologie la Facultatea de Filozofie a Universității Carol din Praga. A studiat teologia în mod clandestin la Praga, iar după 1989 a urmat studii postuniversitare la Universitatea Pontificală Laterană din Roma și la Facultatea Pontificală de Teologie din Wroclaw.

În timpul perioadei comuniste i s-a interzis să predea la universitate și a fost persecutat de poliția secretă pe motiv că ar fi fost un „dușman al regimului”. A lucrat ca psihoterapeut pentru dependenții de droguri. A fost hirotonit preot în mod clandestin la Erfurt în 1978, activând în „Biserica subterană” unde a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai cardinalului František Tomášek. A colaborat îndeaproape cu viitorul președinte Václav Havel iar, după 1989, a devenit unul dintre consilierii acestuia. După căderea regimului comunist a ocupat funcția de secretar general al Conferinței Episcopale din Cehia (1990-1993).

Actualmente, este profesor de sociologie la Universitatea Carol din Praga (Departamentul de studii religioase, Facultatea de Arte), paroh al comunității studențești din cadrul parohiei Christos-Răscumpărătorul și președinte al Academiei Creștine Cehe (din 1990). Din 1989, a ținut prelegeri la numeroase universități și conferințe științifice internaționale în Europa, în SUA, în Asia, Australia, Canada și Africa de Sud; a fost profesor invitat la Oxford, Cambridge și Harvard.

 

Cărțile sale au fost publicate în mai multe limbi străine. Atât în țară cât și în străinătate a primit mai multe premii pentru literatură, pentru merite în domeniul dialogului intercultural și interreligios și pentru merite în domeniul apărării drepturilor omului și al libertății spirituale, printre care Premiul Cardinal König (2003) și Premiul Romano Guardini (2010). Cartea sa „Patience with God ” a primit premiul pentru cea mai bună carte teologică europeană pentru anul 2009-2010, iar în SUA a fost desemnată cartea lunii iulie 2010. În 1992, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit consilier al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, iar în 2009, Papa emerit Benedict al XVI-lea i-a acordat titlul de Monsenior – Prelat Onorific al Sanctității Sale.

Pentru mai multe detalii : http://halik.cz/en/

Detalii

Dată:
2 decembrie, 2021
Oră:
18:00 - 19:30

Loc de desfășurare

ZOOM

Organizator