Regulament

(EXTRAS)

Rezidența noastră este mai mult decât un simplu loc de cazare. Ea dorește să propună, într-un cadru de viață favorizând studiile, o experiență de viață fraternă permițând fiecăruia o îmbogățire umană și spirituală. Rezidența se află sub responsabilitatea Părinților Augustinieni Asumpționiști care, pentru buna funcționare a rezidenței, deleagă într-un mod particular această responsabilitate unui preot a cărui misiune este aceea de a o anima.  Rezidența acceptă doar studenți universitari care au între 18  și 26 de ani.

 1. REZIDENȚA NOASTRĂ PROPUNE :

Un loc de cazare : studenții dispun de un cadru favorabil ; fiecare dispune de o cameră echipată cu o masă de birou, un dulap pentru haine, chiuvetă și o cabină de duș. Două camere cu două paturi sunt echipate fiecare cu câte un duș și un bloc sanitar.

Obiectivele rezidenței :

Obiectivul principal al rezidenței este acela de a oferi tinerilor studenți un climat adaptat studiilor lor și de a favoriza o viață comunitară și fraternă.

 1. Cadrul de studiu : fiecare student va trebui să contribuie la crearea de condiții propice studiului prin respectarea unui climat general de liniște, de respect reciproc și de prietenie.
 2.  
 3. Viața comunitară și fraternă : rezidența își propune să fie un loc de experiență a vieții fraterne. În acest scop, tinerii pe care îi acceptăm sunt creștini, atât catolici cât și ortodocși. Ei sunt încurajați să trăiască împreună ca frați în Isus Christos. Le cerem să conștientizeze faptul că această rezidență face parte dintr-un proiect mai vast al comunității asumpționiste a cărei misiune este accea de a promova unitatea între creștini și respectul diversității lor. Acest lucru devine posibil doar dacă persoanele acceptă să se întâlnească și să dialogheze în scopul de a se cunoște mai bine, depășind astfel neînțelegerile și ideile preconcepute. Acesta este așadar sensul rezidenței noastre care dorește să devină atât un loc de întâlnire și de cunoaștere reciprocă între tineri creștini, cât și un loc de respect pentru diferențele lor confesionale.

Pentru a atinge aceste obiective, comunitatea organizează diferite momente unde tinerii se vor ruga împreună : lectură și meditație asupra psalmilor precum și lectura evangheliei zilei, de luni până joi la ora 21h30. De asemenea, la fiecare 15 zile, tinerii vor participa la întâlniri conviviale pe subiecte de dezbatere diferite : viața de credință, întrebări legate de societate și de Biserică, preocupări în legătură cu bucuriile și dificultățile vieții studențesti, etc. Aceste întâlniri nu sunt facultative, fiecare trebuind să participe pentru a manifesta spiritul de comuniune și de coeziune a grupului.

[…] rezidența va accepta tinerii studenți doar pentru un an care poate fi reînoit o singură dată maximum. Acest lucru ne va permite să oferim mai multor tineri posibilitatea de a trăi, în afara unui cadru prielnic studiilor, o experiență de viață umană și spirituală permițându-le să-și descopere vocația lor în societate și în Bisericile lor respective. De asemenea,  dorim să privilegiem anumite întâlniri punctuale precum : aniversările de ziua de naștere, sărbătorile laice și/sau cele religioase, jocuri, etc.; pentru a îmbunătăți cunoșterea reciprocă.

Participarea la sarcinile materiale și animția rezidenței

Fiecare student este responsabil de buna funcționare și de animația rezidenței. Casa ne aparține tuturor, prin consecință, suntem cu toții responsabili de curățenia și de întreținerea ei. În acest scop, fiecare trebuie să se preocupe nu doar de bunurile materiale și de curățeniea camerei sale, ci și de spațiilor comune indicate în repartiția sarcinilor la început de an școlar. În mod deosebit, studenții vor veghea asupra respectului curățeniei în acele spații comune precum bucătăria, salonul studenților, spălătoria și uscătoria, parterul, blocurile sanitare și spațiul exterior amenajat pentru fumat. Fiecare își gătește masa care se ia de altfel doar la bucătărie. Este stric interzis să se mănânce în camere sau să se fumeze.

Studenții dispun de o conexiune internet, de o sală de jocuri, și de un televizor pentru destindere. Descărcarea ilegală de conținuturi de pe internet este interzisă.

Subliniem faptul că toți studenții trebuie să participe la toate activitățile organizate de rezidență : întâlniri, rugăciuni, destinderi realizate de comun acord, etc. De asemeneam, vă încurajăm să participați și la conferințele organizate de Centrul Sfinții Petru și Andrei.

[…]                           

 1. REGULAMENT INTERIOR
 2.  
 3. Rezidența este deschisă de la 1 octombrie până pe 31 iulie, cu excepția studenților care au un job de vară în București. […]
 4.  
 5. Dat fiind că motivul prezenței tinerilor în rezidență este acela de a studia și de a trăi o experiență de viață fraternă, fiecare va respecta liniștea în spațiile comune și în camere; în acest scop, se evită ascultarea muzicii cu volumul ridicat pentru a nu deranja vecinii de cameră. De la ora 22h și până la ora 07h dimineața, se va respecta liniștea și tăcerea în toată casa. În toate și peste tot, încercăm să favorizăm un climat de fraternitate concretizat prin repectul față de ceilalți. Se pot invita membri ai familiei sau prieteni dar făra a viola intimitatea locurilor private precum bucătăria sau camerele individuale. Aceste vizite precum și ieșirile în afara orașului București, trebuiesc anunțate responsabilului rezidenței.
 6.  
 7. O bucătărie echipată se află la dispoziția studenților. Fiecare va respecta regulile de igienă pentru păstrarea curată a acestui spațiu comun, în mod special : stocarea corespunzătoare a alimentelor,  întreținerea ustenilelor de bucătărie, spălarea tacâmurilor și a vaselor, aranjarea lor în locurile corespunzătoare, golirea pubelei, etc. Nu se consumă alimente și nici nu se fumează în camere. Fumătorii dispun de un loc adaptat în exteriorul casei care trebuie  de asemenea întreținut.
 8.  
 9. Fiecare student își va aduce cele necesare pentru cameră : cearceaf, pătură, față de pernă, prosoape, etc. Pentru spălătorie, menaj și bucătărie, toate produsele de întreținere sunt oferite de către rezidență. Pentru obținerea lor, se face apel fie la bucătăreasa comunității fie la administratorul casei. Responsabilul rezidenței își rezervă dreptul să treacă din când în când prin camerele studenților și în spațiile comune pentru a se asigura de buna menținere a ordinii și a curățeniei. El are dreptul să interpeleze oricare din studenții care neglijează aceste reguli de igienă și să reamintească exigențele prezentului contract. Tot el este singura persoană cu drept de decizie în admiterea de noi membri în rezidență.
 10.  
 11. O evaluare a spațiilor comune și a camerelor se va realiza la început și la sfârșit de an școlar : fiecare student dispune de un birou, de un scaun, de un pat, de o saltea și de un dulap. Studentul asumă costurile necesare reparării oricăror dintre aceste lucruri dacă s-a constatat o degradare voluntară din partea sa. Pe timp de vacanță, studentul va informa responsabilul rezidenței de absența sa și-i va încredința cheia camerei sale. Cheia nu se ia cu sine acasă. Fiecare își va încuia camera atunci când este absent din rezidență și va veghea ca ușile ce dau spre exterior să fie întotdeauna închise. Rezidența declină orice responsabilitate în caz de furt sau de dispariție de bani și obiecte personale aparținând studenților.
© 2017 Centrul Petru si Andrei